Bierhalle – sieć restauracji w Polsce założona w 2005 roku.
Restauracje Bierhalle należą do przedsiębiorstwa QLT Restaurant & Bar Sp. z o.o., którego założycielami są Jerzy Becz – związany wcześniej ze spółką AmRest, która wprowadziła do Polski sieć KFC – oraz Roman Gościk, specjalista rynku nieruchomości. W 2005 r. w warszawskim centrum handlowym Arkadia otworzyli restaurację Luizjana serwującą kuchnię typową dla południowych stanów USA. W tym samym czasie w Arkadii ruszyło pierwsze Bierhalle. Pomysł, aby prowadzić restaurację warzącą własne piwa podpatrzyli w Niemczech. Stamtąd pochodzą także sprzęt do warzenia piwa oraz receptury, z których korzystają. Bierhalle rozwijało się tak szybko, że zrezygnowali z Luizjany i skupili się na otwieraniu kolejnych restauracji piwnych. Wkrótce ruszyły trzy kolejne lokale, a do Becza i Gościka dołączył inwestor finansowy, Peter Unger – niemiecki przedsiębiorca branży motoryzacyjnej. Od czerwca 2018 po rozstaniu z Gościkiem restauracje Bierhalle są już prowadzone tylko przez Jerzego Becz oraz Petera Unger.
Lokale Bierhalle stylizowane są na niemieckie piwiarnie. Znajdują się w galeriach handlowych lub przy reprezentacyjnych ulicach i placach dużych miast Polski.
W ramach sieci Bierhalle działa w Polsce 7 browarów restauracyjnych, które zaopatrują także dodatkowe firmowe restauracje w niepasteryzowane i niefiltrowane piwo. Browary Bierhalle cechują się unikatowymi warzelniami. Kotły warzelne i kadzie filtracyjne wykonane są ze szkła borokrzemowego. Dzięki zastosowaniu tej techniki możliwe jest obserwowanie z zewnątrz całego procesu warzenia piwa.