Do produkcji piwa używa się czterech różnych surowców: wody, słodu, chmielu, drożdże.
Słód
Słód jest produkowany z ziarna, głównie jęczmiennego. Pierwszą czynnością jest dokładne oczyszczenie ziarna. Oczyszczone ziarno jest moczone w wodzie aż do uzyskania wymaganej wilgotności wynoszącej 44 %. Następnie ziarno kiełkuje w warunkach, gdzie kontrolowane są: temperatura i wilgotność. Podczas tego procesu zawarte enzymy zostają pobudzone do działania, a skrobia i białko zawarte w ziarnie jęczmienia zostaje częściowo rozłożone. Słód z kiełkami trafia do suszarni gdzie jest suszony. Im temperatura suszenia jest wyższa, tym więcej cukrów ulega karmelizacji. Im więcej powstanie karmelu tym ciemniejsze piwo zostanie wyprodukowane z takiego słodu. Zawartość alkoholu w piwie zależy od ilości słodu, jaką używa się do jego wyprodukowania, a nie od koloru: jasnego czy ciemnego piwa. W Browarze restauracyjnym "Bierhalle" używamy surowców dostarczonych wyłącznie przez renomowanych dostawców, którzy dbają o jakość słodu, a tym samym o jakość piwa warzonego dla Państwa przez "Bierhalle". Naszymi dostawcami są słodownie: " Ireks" z Kulmbach (Niemcy) i "Stamag" z okolic Wiednia (Austria).
Woda
Dla produkcji piwa duże znaczenie ma to, czy woda używana do produkcji jest czysta i wolna od zanieczyszczeń. W przeciwieństwie do przeszłości, zawartość minerałów w wodzie (twardość wody) nie ma decydującego znaczenia od czasu, kiedy możliwe jest zrównoważenie składu chemicznego wody przez sposób słodowania (wytwarzania słodu) i operacje technologiczne podczas produkcji piwa. Podczas tworzenia receptur dla naszego piwa opieraliśmy się o kompleksową analizę wody, która podlega regularnej kontroli.
Chmiel
Prócz dostarczenia odpowiedniego zapachu i goryczki, chmiel wykonuje podczas procesu produkcji piwa ważne zadanie: jest antyseptykiem. Ze względu na zawartość naturalnych olejków (podobne jak rumianek i eukaliptus) zabezpiecza piwo przed jego nieoczekiwanym zepsuciem. W "Bierhalle" używane są chmiele goryczkowe i aromatyczne, pochodzące wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych plantacji. Chmiel jest przetrzymywany przed użyciem w warunkach, które nie wpływają na jego cechy.
Drożdże
Podczas procesu fermentacji, zadaniem drożdży jest zamiana cukrów rozpuszczonych w wodzie, a pochodzących ze słodu w alkohol i CO2. Są dwa ważne typy drożdży: drożdże górnej fermentacji i drożdże dolnej fermentacji. Podczas fermentacji, drożdże górnej fermentacji "wspinają" się na powierzchnię młodego piwa i tworzą tam warstwę piany (stąd nazwa). Optymalna temperatura fermentacji dla drożdży górnej fermentacji wynosi w przybliżeniu 20°C. Typowymi piwami górnej fermentacji są: "Weißbier", "Alt", "Kölsch". Podczas fermentacji, drożdże dolnej fermentacji zbierają się na dnie (stąd nazwa). Optymalna temperatura fermentacji dla drożdży dolnej fermentacji wynosi w przybliżeniu 10°C. Typowymi piwami dolnej fermentacji są: "Helles", "Dunkles", "Pils", "Bock", „Märzen” itp. Główną cechą odróżniającą piwa górnej fermentacji jest ich kwiatowy zapach i owocowy smak.