Jest piwem górnej fermentacji wytwarzanym według starej sztuki warzenia. Surowcami jest mieszanka specjalnych gatunków słodów jęczmiennych i słodu pszennego oraz drożdże, woda i chmiel.
"Bierhalle Altbier" charakteryzuje się ciemnomiedzianym odcieniem oraz intensywnym, słodowo-chmielowym zapachem. To piwo o dużej treściwości, silnie oddziałujące na kubki smakowe, a jednocześnie lekkie i musujące. Smak jest orzeźwiająco wytrawny i gorzki. Agresywna goryczka przeważa nad delikatną słodyczą ciemnego słodu.
Pijąc to piwo wyczuć można jego treść i pełność smaku. Jest to wynikiem specjalnie dobranej kompozycji sześciu gatunków słodu.
Silną goryczkę "Bierhalle Altbier" zawdzięcza specjalnie przygotowanemu sposobowi chmielenia.
Piwo "Bierhalle Altbier" zostało wyprodukowane przy użyciu wyłącznie naturalnych surowców: słodu jęczmiennego, wody, chmielu oraz drożdży górnej fermentacji.
Czas leżakowania: około 21 dni
Zawartość alkoholu: ok.4,8%
Ekstrakt: 12,5 Plato
Ilość kufelków ograniczona.