Nagrody i wyróżnienia

one day 2017 1140px

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się piwa pszeniczne. Jednym z najpopularniejszych z tego gatunku jest produkowany w naszych browarach Weizen.

Piwo pszeniczne (z niem. Weizenbier) jest  rodzajem jasnego lub ciemnego musującego piwa górnej fermentacji, produkowanego ze słodu jęczmiennego i słodu pszenicznego. Jego historia nierozerwalnie powiązana jest z początkami piwowarstwa sprzed ok. 6000 lat. Na Sumeryjskich tabliczkach z tego okresu widnieją postacie przygotowujące piwo z orkiszu (odmiana pszenicy).

piwo-pszeniczne Pierwszorzędowe cechy aromatyczno-zapachowe tworzą związki organiczne z grupy fenoli: 4-winylogwajakol (winylowa pochodna gwajakolu) i eugenol oraz estry owocowe. Wyraźnie wyczuwalne fenole nadają piwom pszenicznym zapach goździków, gałki muszkatołowej, piernika i zielonych oliwek. Wśród estrów owocowych dominuje octan izoamylu o zapachu dojrzałych bananów. Jest on w piwach pszenicznych cztery razy silniejszy niż w piwach typu lager. Zarówno fenole, jak i estry są w piwach pszenicznych wyraźnie wyczuwalne, ale też dobrze zbalansowane. W aromacie możliwy jest również zapach pszenicy przypominający zapach chleba lub świeżego ziarna. Wyczuwalny może być zapach cytrusów i wanilii. W klasycznych piwach pszenicznych posmak drożdży powinien nadawać piwu charakter kwaskowo-cytrusowy. Aromat chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje w ogóle. W smaku natomiast powinien cechować się łagodnością i nie mieć charakteru goryczkowego.

W naszych browarach warzymy piwo Weizen wzorowane na stylu niemieckim. W stylu tym słód pszeniczny stanowi ponad 50% całkowitego zasypu.

Cały proces warzenia rozpoczyna się od przygotowania rozdrobnionego słodu i wsypanie go do przygotowanej wody o temperaturze ok. 50 stoppni C, przy ciągłym mieszaniu. Od tego momentu rozpoczyna się proces zacierania mający na celu rozłożenie białek do aminokwasów i skrobi do cukrów prostych, które zostaną później wykorzystane przez drożdże podczas fernentacji. Zacieranie weizena prowadzone jest metodą dekokcyjną jednowarową. Po wsypaniu słodu do wody przetrzymujemy zacier w tej temperaturze kilka minut, a następnie podnosimy temperaturę do 62-65 C, zgodnie z zasadą 10 C na 1 min. Po osiągnięciu zadanej temperatury zacier pozostawiamy go na 20 min, następnie podnosimy temperaturę do 70 C i robimy przerwę 15 min. Po zakończeniu przerwy odbieramy 1/3 zacieru i podgrzewamy ją do 1000 C temperaturę tą utrzymujemy przez 10 min, a następnie łączymy z pozostałą częścią zacieru. Należy dodawać zagotowaną część zacieru do chłodniejszej części z taką prędkością by osiągnąć 78 C. W tym momencie kończy się proces zacierania i można rozpoczynać filtrację.

Po ściągnięciu brzeczki przedniej na złoże nalewana jest ciepła woda by wypłukać pozostałe w złożu cukry. Gdy zakończy się wysładzanie całą brzeczkę doprowadza się do wrzenia i gotuje 1,5 godziny, podczas gotowania dodajemy chmiel. Po zakończeniu gotowania brzeczka schładzana jest do 14 C i dodawane są drożdże górnej fermentacji. Fermentacja prowadzona jest w temperaturze 20 C ma burzliwy przebieg i w związku z tym po 3 dniach następuje koniec fermentacji. Młode piwo przenosi się do zbiorników ciśnieniowych gdzie dojrzewa i po 3 tygodniach jest podawane do konsumpcji.

 

W ciągu 11 lat piwo Bierhalle otrzymało ponad 80 nagród. Uznanie tak regularne i wysoko przyznawane na konkursach pozwala ubiegać się piwom Bierhalle o miano najlepszego piwa w Polsce. Ekstremalnie pijalne a przede wszystkim powtarzalne w swoim smaku!

Poniżej przedstawiamy listę nagród i medali zdobytych od początku działalności marki. Jest to tylko dowód, że nasze piwa od lat zdobywają uznanie nie tylko wśród naszych gości, ale także uznanie sędziów profesjonalnych konkursów piw. Jesteśmy dumni przedstawiając wam tę liste!

 

Najważniejsze z tych nagród w latach 2008-2010 to:

Piwo Weizen

  • I miejsce na Konkursie Chmielaki 2010
  • I miejsce na Konkursie Chmielaki 2009
  • I miejsce na Konkursie Chmielaki 2008
  • I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Żywcu 2010
  • I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Żywcu 2009
  • I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Żywcu 2008
  • I miejsce na Piwnym Konkursie Dziennikarzy „Pszeniczna Bomba” 2009
  • I miejsce na Piwnym Konkursie Dziennikarzy „Pszeniczna Bomba” 2008

Piwo Bock

  • I miejsce na Konkursie Chmielaki 2010

Piwo Dunkel

  • I miejsce na Konkursie Chmielaki 2009
  • I miejsce na Konkursie Chmielaki 2008

Piwo Marcowe

  • I miejsce na Konkursie Chmielaki 2008

Piwo Pils

  • I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych 2010
  • I miejsce na Konkursie organizowanym w ramach Jesiennego Spotkania Browarników

 

Rok 2011

Tytuł Bractwa Piwnego Najlepsze Piwo z Browaru Restauracyjnego Bierhalle Pils - Bierhalle Arkadia Warszawa

Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2011

  • Tytuł Najlepsze Piwo z Browaru Restauracyjnego BIERHALLE KOŹLAK – Bierhalle Arkadia Warszawa
  • I miejsce - Bierhalle Ciemne II – Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1 – 13,0 ºBlg
  • I miejsce - Bierhalle Ciemne - Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 11,1 – 12,0 ºBlg
  • II miejsce - Altbier – Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1 – 13,0 ºBlg
  • III miejsce - Bierhalle Marcowe – Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo jasne pełne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 13,1 – 14,0 ºBlg
  • III miejsce - Bierhalle Koźlak – Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 13,1 – 15,1 ºBlg
  • III miejsce - Bierhalle Pils 12 III – Bierhalle Silesia Katowice w kategorii piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 11,1 – 12,0 ºBlg

 

Rok 2012

Festiwal Birofilia - Żywiec 2012

  • II miejsce Bierhalle Pils - Bierhalle Silesia Katowice w kategorii Pilzner

Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2012

  • Tytuł Najlepsze Piwo Niepasteryzowane Bierhalle Ciemne – Bierhalle Arkadia Warszawa
  • Tytuł Najlepsze Piwo z Browaru Restauracyjnego Bierhalle Ciemne – Bierhalle Arkadia Warszawa
  • I miejsce Bierhalle Dunkel – Bierhalle Arkadia w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 11,1–12,0 ºBlg
  • I miejsce Altbier – Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1–13,0 ºBlg
  • II miejsce Bierhalle Dunkel – Bierhalle Manufaktura w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 11,1–12,0 ºBlg
  • III miejsce Bierhalle Ciemne – Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1–13,0 ºBlg

 

Rok 2013

Nagroda Restauracyjne Piwo Roku 2012 dla Bierhalle Altbier - Bierhalle Arkadia Warszawa przyznawaną przez Bractwo Piwne.

Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2013

  • Tytuł Najlepszego Piwa Niepasteryzowanego dla Bierhalle Altbier - Bierhalle Manufaktura Łódź
  • I miejsce Bierhalle Altbier - Bierhalle Manufaktura Łódź w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1–13,0 ºBlg
  • II miejsce Bierhalle Altbier - Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1–13,0 ºBlg
  • II miejsce Bierhalle Podwójny Koźlak - Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce pow. 18,1ºBlg
  • III miejsce Bierhalle Koźlak - Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii piwo ciemne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 13,1–18,0 ºBlg

 

Rok 2014

Festiwal Birofilia - Żywiec 2014

  • II miejsce Bierhalle Witbier - Bierhalle Arkadia Warszawa w kategorii Witbier 10-13°Blg
  • III miejsce Bierhalle Witbier - Bierhalle Manufaktura Łódź w kategorii Witbier 10-13°Blg

Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2014

  • I miejsce Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia w kategorii piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
  • I miejsce Bierhalle Altbier - Bierhalle Silesia w kategorii Altbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
  • II miejsce Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Silesia w kategorii piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
  • II miejsce Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia w stylu Bock o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato.
  • III miejsce Bierhalle Bock – Bierhalle Manufaktura w stylu Bock o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato.

 

Rok 2015

Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2015

  • I miejsce Piwo Pszeniczne – Browarmia Królewska w kategorii Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
  • III miejsce Piwo Pszeniczne Ciemne – Browarmia Królewska w kategorii Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
  • II miejsce Bierhalle Witbier - Bierhalle Arkadia w kategorii piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
  • III miejsce Bierhalle Weizen – Bierhalle Arkadia w kategorii piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
  • II miejsce Bierhalle Doppel Weizenbock - Bierhalle Łódź Manufaktura w kategorii Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.

Konkurs Piw Rzemieślniczych Poznań 2015

  • I miejsce Bierhalle Pils - Bierhalle Łódź Manufaktura w kategorii Pils 10-13°Plato
  • II miejsce Bierhalle Milk Stout - Bierhalle Łódź Manufaktura w kategorii Stout 10-16°Plato

 

Rok 2016

Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2016

  • I miejsce Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia w kategorii piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o ekstrakcie 11-14° Plato
  • II miejsce Bierhalle Bock - Bierhalle Arkadia w kategorii piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato
  • II miejsce Bierhalle Witbier - Bierhalle Arkadia w kategorii Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato

Konkurs Piw Rzemieślniczych Poznań 2016

  • I miejsce Bierhalle Rosalie – Bierhalle Royal Wilanów w kategorii bursztynowy Lager (10-15°Plato)

 

Rok 2017

Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie 2017

  • GRAND PRIX CHMIELAKÓW 2017 dla Bierhalle Weizen – Bierhalle Arkadia
  • I miejsce Bierhalle Weizen - Bierhalle Arkadia w kategorii piwa pszeniczne jasne w stylu Hefeweizen o ekstrakcie 11-14° Plato.
  • I miejsce Bierhalle Altbier - Berhalle Łódź Manufaktura w kategorii piwa w stylu Altbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato.
  • III miejsce Bierhalle Marcowe - Bierhalle Wilanów w kategorii piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato

 

Piwo w Bierhalle produkowane jest zgodnie z edyktem Reinheitsgebot (Prawo Czystości) z 1516r., według którego do produkcji piwa używamy wyłącznie czterech surowców: wody, słodu, chmielu i drożdży.

Browar Browar

Produkcja odbywa się w szklanej warzelni, a następnie trafia do zbiorników mieszczących się w podziemiach restauracji.

Browar Browar

Piwa nasze nie zawierają żadnych stabilizatorów ani konserwantów, są niepasteryzowane i niefiltrowane, wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla, pochodzącym z długotrwałego procesu fermentacji i leżakowania.

Browar Browar

Do produkcji piwa używa się czterech różnych surowców: wody, słodu, chmielu, drożdże.

 

Słód

Słód jest produkowany z ziarna, głównie jęczmiennego. Pierwszą czynnością jest dokładne oczyszczenie ziarna. Oczyszczone ziarno jest moczone w wodzie aż do uzyskania wymaganej wilgotności wynoszącej 44 %. Następnie ziarno kiełkuje w warunkach, gdzie kontrolowane są: temperatura i wilgotność. Podczas tego procesu zawarte enzymy zostają pobudzone do działania, a skrobia i białko zawarte w ziarnie jęczmienia zostaje częściowo rozłożone. Słód z kiełkami trafia do suszarni gdzie jest suszony. Im temperatura suszenia jest wyższa, tym więcej cukrów ulega karmelizacji. Im więcej powstanie karmelu tym ciemniejsze piwo zostanie wyprodukowane z takiego słodu. Zawartość alkoholu w piwie zależy od ilości słodu, jaką używa się do jego wyprodukowania, a nie od koloru: jasnego czy ciemnego piwa. W Browarze restauracyjnym "Bierhalle" używamy surowców dostarczonych wyłącznie przez renomowanych dostawców, którzy dbają o jakość słodu, a tym samym o jakość piwa warzonego dla Państwa przez "Bierhalle". Naszymi dostawcami są słodownie: " Ireks" z Kulmbach (Niemcy) i "Stamag" z okolic Wiednia (Austria).

 

Woda

Dla produkcji piwa duże znaczenie ma to, czy woda używana do produkcji jest czysta i wolna od zanieczyszczeń. W przeciwieństwie do przeszłości, zawartość minerałów w wodzie (twardość wody) nie ma decydującego znaczenia od czasu, kiedy możliwe jest zrównoważenie składu chemicznego wody przez sposób słodowania (wytwarzania słodu) i operacje technologiczne podczas produkcji piwa. Podczas tworzenia receptur dla naszego piwa opieraliśmy się o kompleksową analizę wody, która podlega regularnej kontroli.

 

Chmiel

Prócz dostarczenia odpowiedniego zapachu i goryczki, chmiel wykonuje podczas procesu produkcji piwa ważne zadanie: jest antyseptykiem. Ze względu na zawartość naturalnych olejków (podobne jak rumianek i eukaliptus) zabezpiecza piwo przed jego nieoczekiwanym zepsuciem. W "Bierhalle" używane są chmiele goryczkowe i aromatyczne, pochodzące wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych plantacji. Chmiel jest przetrzymywany przed użyciem w warunkach, które nie wpływają na jego cechy.

 

Drożdże

Podczas procesu fermentacji, zadaniem drożdży jest zamiana cukrów rozpuszczonych w wodzie, a pochodzących ze słodu w alkohol i CO2. Są dwa ważne typy drożdży: drożdże górnej fermentacji i drożdże dolnej fermentacji. Podczas fermentacji, drożdże górnej fermentacji "wspinają" się na powierzchnię młodego piwa i tworzą tam warstwę piany (stąd nazwa). Optymalna temperatura fermentacji dla drożdży górnej fermentacji wynosi w przybliżeniu 20°C. Typowymi piwami górnej fermentacji są: "Weißbier", "Alt", "Kölsch". Podczas fermentacji, drożdże dolnej fermentacji zbierają się na dnie (stąd nazwa). Optymalna temperatura fermentacji dla drożdży dolnej fermentacji wynosi w przybliżeniu 10°C. Typowymi piwami dolnej fermentacji są: "Helles", "Dunkles", "Pils", "Bock", „Märzen” itp. Główną cechą odróżniającą piwa górnej fermentacji jest ich kwiatowy zapach i owocowy smak.

 

one day logo

Nasze marki:

browarmia logo

bierhalle logo

Szukasz pracy?
Napisz do nas

one day 2017