Piwo Bierhalle Stout, jest piwem górnej fermentacji. Mocno wyczuwalne aromaty kawowe, palonego jęczmienia, może posiadać delikatne nuty kakaowe, drugoplanowe zbożowe. Barwa ciemno-czarna. Piana gęsta, brązowa (żółtobrązowa), utrzymująca się dość długo.

W smaku miarkowanie palone, zbożowa ostrość, wraz z umiarkowaną kwasowością, oraz średnią goryczką chmielową. Wytrawny kakaowy finisz który pochodzi od palonego zboża. Mogą być wyczuwalne smaki gorzko-słodkiej albo gorzkiej czekolady wyczuwalnej na podniebieniu, utrzymującej się do finiszu. Treściwość średnio pełna wraz z kremowym charakterem. Nagazowanie niskie. Mimo wysokiej goryczki i dużego zasypu zbóż ciemnych to piwo w odczuciu jest niesamowicie gładkie. Może zawierać lekkie odczucie ściągania wynikające z użycia palonego zboża. Proces leżakowania trwa około miesiąca.

Styl wyewoluował jako efekt próby przejęcia sukcesu London Porter. Oryginalnie był bardziej pełny i treściwy. Kiedy browar oferował stouta i portera, stout był zawsze mocniejszym piwem (oryginalnie było nazywane Stout Porter).

Piwo Bierhalle Stout zostało wyprodukowane przy użyciu wyłącznie naturalnych surowców: słodu jęczmiennego, płatków owsianych, miękkiej wody, aromatycznych szlachetnych odmian chmielu oraz drożdży górnej fermentacji.

Czas leżakowania: około 25 dni
Zawartość alkoholu: ok.5,2%
Ekstrakt: 12,8o Plato